Demontare / montare bara spate Skoda Fabia an fabricatie 2002

Astazi am decis sa inlocuim bara spate a autoturismului din dotare: o Skoda Fabia din anul 2002. Dupa achizitionarea barei noi, retusarea, si vopsirea ei, am inceput operatiunea de inlocuire a ei.  Operatiunea nu este una foarte dificila, dar pentru a o demonta, trebuiesc demontate mai  intai stopurile de pe spate, sub ele  gasind 4 holtzsuruburi pentru care aveti nevoie de o cheie imbus stelat.

Sa incepem cu demontarea stopurilo. Pentru a ajunge la suruburile care tin fixate stopurile de caroserie, trebuie ca mai intai sa scoatem elementele de plastic ce protejeaza colturile portbagajului si sa desprindem captuseala de pe aripa interioara (doar pe o portiune)

Elementul de plastic este prins prin clipsare si are doar un singur surub in partea de jos. Lampile de spate sunt prinse in patru suruburi. Pentru a desface piulitele aveti nevoie de o cheie de 8. Dupa ce ati desfacut suruburile, aveti doua variante:  prima ar fi sa scoateti mufa de conectare a cablurilor iar a doua sa scoateti suportul de becuri cu tot cu mufa. Eu am ales varianta a doua, asa ca am declipsat suportul si am extras lampa. Astfel am avut acces la cele patru suruburi care tineau bara fixata in partea de sus (cate doua sub fiecare lampa )

In mod normal, bara trebuia sa mai aiba ceva suruburi si la partea de dedesubt. La masina noastra lipsesc, asa ca a usurat demontarea. In partile laterale, pe aripi, bara este fixata doar prin clipsare. Operatiunea de montare se face in sens invers operatiunii de demontare. Prima data am fixat-o pe lateale prin clipsare, apoi am montat cele patru suruburi din partea superioara. Dupa care am montat stopurile, captuseala din portbagaj si elementele de plastic. La final am fixat si in partea inferioara cateva suruburi (cele care lipseau initial)

La final am montat si bandoul de plastic caruia i-am dat o culoare diferita dea restului caroseriei, pentru un efect vizual mai deosebit.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.