Intretinerea drujbei (curatare, schimbat / ascutit lant)

Daca tot a inceput sezonul de iarna si cei care stau la casa inca se mai incalzesc cu lemne, astazi vom vorbi putin despre intretinerea drujbei (curatare, schimbat / ascutit lant). Curatarea si intretinerea drujbei trebuie sa se faca periodic (cu cat mai des cu atat mai bine). Curatarea drujbei ii asigura o durata de viata mai indelungata. Intr-o prima faza m-am ocupat de curatarea filtrului de aer, care acumuleza cel mai fin praf pe sita. Am inceput prin desfiletarea surubului de plastic de pe capacul din partea de sus a drujbei. Dupa ce am inlaturat capacul, am extras filtrul care e pozitionat pe carburator. Filtrul de aer este fixat cu surubul de plastic ce tine capacul. Astfel, extragerea filtrului este foarte facila. Aveti grija sa nu pierdeti garnitura de cauciuc dintre filtru si carburator. Al doilea aspect de care trebuie sa aveti grija, este sa inchideti clapeta de soc, pentru a nu cadea impuritati in carburator cat timp filtrul este scos.

Dupa ce am desfacut filtrul de aer, l-am curatat cu benzina, l-am lasat la uscat apoi inainte de a-l monta, cu o perie am curatat tot interiorul drujbei. La final l-am suflat cu compresorul de aer, apoi am montat filtrul la locul lui, fara a uita sa curat si sa pozitionez si garnitura dintre filtru si carburator. Etapa a doua a constat in curatarea compartimentului cu pinioane care antreneaza lantul drujbei. Am desfacut cele doua piulite care fixeaza capacul lateral, folosind o cheie tubulara de 13 (sau puteti folosi cheia tubulara cu care este dotata drujba). Dupa ce am desfacut capacul, am extras lama si lantul. Am curatat tot compartimentul cu peria, l-am suflat cu compresorul si l-am spalat cu benzina. Cat timp am lasat la uscat si aerisit, m-am ocupat de ascutit lantul vechi pentru a-l avea pregatit (de rezerva ) in caz de am probleme cu cel nou pe care am decis sa-l montez. Dupa uscare, am pus un lant nou de la Ruris, cu 36 de dinti si pas de 0.325, iar lantul vechi, ascutit, l-am agatat in cui langa celelalte rezerve. Am montat lantul nou, lama si am fixat capacul lateral strangand cele doua piulite de 13, dar nu inainte de a ajusta lantul prin surubul intinzator aflat pe capac, langa lama. Dupa ajustare, am strans piulitele si am alimentat drujba cu benzina in amestec cu ulei si am pus si ulei de lant ( Ruris M-Power )in rezervorul din partea din fata a drujbei. Intretinerea drujbei nu consta doar in curatare filtru aer si schimbat / ascutit lant. Mai trebuiesc curatate periodic si carburatorul si bujia (dar despre acestea vom vorbi in alt articol

Atentie!! Cand montati lantul, nu uitati sa tineti cont de sensul de rotatie a acestuia. Atat lantul cat si drujba au marcaje care indica sensul de rotatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.