Sfaturi pentru achizitionarea unui caine / pisica

Dacai ai ajuns pe acest articol, inseamna ca ai decis ca e momentul sa-ti achizitionezi un catel sau o pisicuta si nu stii la ce detalii trebuie sa fii atent cand faci acest pas. In acest articol vom vorbi in principal despre achizitia unui animal de rasa certificata. Animalele de rasa comuna se pot achizitiona din adaposturi iar pentru achizitia lor vom scrie un articol separat.

In primul rand trebuie sa cauti un crescator responsabil. Acestia vor avea grija intotdeauna ca animalele lor sa fie deparazitate si vaccinate la timp. Deci prin achizitionarea unui animal de companie de la acestia, si problemele de sanatate ale animalelor pe viitor vor fi mai putine. Dupa ce te-ai decis ce animal vrei sa achizitionezi, faci o vizita la crescatorul respectiv, pentru a vedea conditiile reale in care sunt tinute animalele.

Al doilea aspect de care trebuie sa tii cont cand iti iei un animal de companie, este varsta acestuia. Un crescator responsabil nu va vinde niciodata un animal (fie el caine sau pisica) mai devreme de trei luni de cand acesta s-a nascut. Animalul trebuie sa socializeze cu parintii si fratii sai. Varsta o poti verifica dupa dantura, iar daca nu stii cum, poti apela la un cabinet veterinar pentru o parere avizata. La fel cum faci cand cumperi un autoturism si il duci la service pentru o evaluare, la fel poti proceda si cu catelul sau pisica inainte de cumparare. Daca nu are nimic de ascuns, crescatorul va fi de acord.

Crescatorul va prezenta carnetul de sanatate al animalului in care trebuie sa fie trecute, deparazitarile si vaccinarile conform varstei. Pana in varsta de trei luni, cainele nu este obligatoriu sa aiba microcip. In momentul instrainarii conform legislatiei in vigoare cainii trebuie sa fie microcipati indiferent de rasa.

Tot conform legislatiei, nu mai este voie sa se comercializeze exemplare fara Certificat de autenticitate a rasei (Pedigree). Crescatorul trebuie sa prezinte Pedigree-ul parintilor, apoi ulterior va depune la Asociatie actele pentru eliberarea Pedigree-ului puiului achizitionat de dumneavoastra. Acesta va ajunge la dumneavoastra in decurs de 1-3 luni in functie de Asociatia care elibereaza actul.

Crescatorul trebuie sa informeze cumparatorul despre tipul de alimentatie folosit, cantitati, pentru ca odata achizitionat, cumparatorul sa nu schimbe brusc tipul hranei. Puiul poate intampina probleme de digestie la schimbarea hranei sau chiar o poate refuza. Daca ai grija de acest aspect, te va scuti de drumuri in plus la cabinetul veterinar.

In momentul in care ai decis sa iei animalutul acasa, vei completa un contract de vanzare cumparare impreuna cu crescatorul, iarcu acest contract, buletinul si carnetul de sanatate, vei merge la orice cabinet veterinar doresti pentru a inscrie animalul. De preferat sa se faca acest lucru la cabinetul la care vei merge in viitor cu el. Medicul care se va ocupa de el va sti intotdeauna ce probleme are animalul tau, inclusiv problemele de comportament. Animalul se poate obisnui cu medicul si sa-l accepte atunci cand vrei sa-l tunzi, vaccinezi, deparazitezi. Daca il duci in alta aprte e posibil sa nu accepte tratamentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.