Deparazitarea interna si externa la caini si pisici

Dupa ce ai achizitionat un caine sau o pisica, unul din primele lucruri pe care trebuie sa le faci este deparazitarea, atat interna cat si externa. Deparazitarile sunt importante, mai ales pe timpul verii deoarece parazitii sunt mai prolifici in aceasta perioada si sunt mai usor de contactat de catre alte animale. Deparazitarile sunt de doua feluri: interne si externe.

Deparazitarile interne se fac periodic, o data la trei luni si la caini si la pisici, ele fiind de obicei cu spectru larg. Administrarea se face in functie de produsul ales si de greutatea animalului, cu pipeta care se picura la ceafa animalului, pentru a nu putea sa linga produsul cand se curata (ex: Advocate) , sau oral cu comprimate (ex: Cestal, Drontall, Pratel, Caniverm) . Daca animalul are paraziti interni, acestia se vor elimina prin fecale in 1-2 zile de la administrarea tratamentului, acesta trebuind repetat inca o data la 10-14 zile in functie de produsul folosit si de tipul de paraziti.

Deparazitarile externe sunt foarte importante vara si primavara, deoarece in acest sezon apar capusele care transmit boli mortale (Babesioza, Borelioza sau Lyme). Deparazitarea externa se repeta lunar pe perioada verii administrandu-se cu pipeta (ex: Frontline, Advocate, Advantix), pe ceafa animalului. Se poate face si la trei luni pe cale orala cu comprimate (ex: Bravecto). Comprimatele se dau in functie de greutate conform indicatiilor medicului veterinar. De asemenea pentru deparazitarea externa se mai pot folosi zgarzi antiparazitare, care isi fac efectul pe o durata de pana la 3-9 luni in functie de producator (ex: Killtix, Foresto, Scalibor).

Odata cu deparazitarea externa, este indicat sa se faca si deparazitarea adapostului animalului si/sau a casei cu produse de la farmacia veterinara pentru a nu intoxica animalele sau persoanele. Este indicat ca deparazitarile animalului sa se faca la cabinetul veterinar, dar se pot face si acasa atunci cand nu aveti posibilitatea sa duceti animalul la cabinet. In ambele cazuri, deparazitarile trebuiesc trecute in carnetul de sanatate al cainelui sau pisicii pentru ca medicul dumneavoastra veterinar sa aiba o evidenta clara a substantelor folosite in caz ca apar complicatii sau efecte adverse. De exemplu pot aparea alergii la substantele de pe zgarda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.